Švýcarsko

Tradiční švýcarský sýr Gruyére

čen 24 2013

Švýcarsko je kromě své neutrality, kvalitních hodinek, kapesních nožů a lahodné čokolády známá také svými sýry. Jedním z těch nejznámějších s dlouholetou tradicí je sýr Gruyére, který byste rozhodně měli ochutnat, pokud do Švýcarska někdy zavítáte. Vyrábí se v předhůři Alp Pays de Fribourg.

Gruyére je tvrdé světle žlutý sýr, který byl pojmenován po městě stejného jména. Grue znamená ve francouzštině jeřáb, a právě tohoto ptáka měli ve svém erbu knížata, která si ve městě Gruyére nechala v 11. století postavit sídlo. Dnes se v něm nachází muzeum, které také stojí za návštěvu. Nás bude ale víc zajímat restaurace Chalet de Gruyéres, kde můžete zakusit atmosféru středověké krčmy a ochutnat místní specialitu, která se vyrábí, jak jinak, ze sýru Gruyéres.

Fribourg

Malebné městečko Fribourg - autor: Norbert Aepli - commons.wikimedia.org

Sýr Gruyére chutná spíše nasládle s lehkým náznakem soli, i když jeho chuť velmi záleží na době zrání. Často ho popisují jako krémový a s oříškovým nádechem, když je mladý, a jako aromatičtější a zemitý s přibývajícími měsíci. Plně vyzrálý je zhruba po pěti měsících, někdy ale zraje i celý rok. Považuje se za vhodný k pečení, zvláště kvůli tomu, jak neztrácí chuť a dobře se rozteče. Je ingrediencí mnoha pokrmů, mimo jiné se přidává i do francouzské cibulové polévky, cordon bleu nebo do těstovinových a salátových jídel. Když si ho přivezete domů nebo ho dáte někomu jako suvenýr, určitě nic nezkazíte.

Pokud vás zajímá, jak se Gruyére vyrábí, můžete zavítat do horské vesničky Moléson, kde se nachází výrobna. I v současnosti se tu sýry produkují stejným způsobem jako před staletími, kdy lidé neměli k dispozici stroje a techniku. Základem je kvalitní mléko s jedinečnou chutí, které tu dosahují pastvinami s horskými bylinkami a travinami pro krávy. Gruyére tu zraje minimálně šest měsíců ve velkých kolech, které váží až třicet kilogramů.