Španělsko

Španělské Tapas

srp 04 2013

Španělské Tapas jsou malé chuťovky, které se podávaly ke sklence sherry již na začátku 19. století v Andalusii. Z Andalusie se tento zvyk rozšířil do celého Španělska, takže malé chuťovky můžete dostat v tapas barech po celém Španělsku.


Vznik tapas
Slovíčko Tapas vzniklo od španělského výrazu poklop. Barmani v Andalusii totiž měli ve zvyku přikrývat sklenici malým talířkem, aby do sklenice nelétal otravný hmyz. Tento zvyk se později přenesl i na malé kousky sýra, které byly k vínu přinášeny, aby vám lahodné víno lépe chutnalo. Tak nějak vznikly populární tapas. V minulosti však byly tapas započítány v ceně nápoje, v současné době již za tapas musíte zaplatit.

tapas 001

Oblíbená španělská uzenina Jamón foto Černý tulipán

Jamón serrano
V současné době je ve Španělsku velké množství tapas. V tomto článku vám představíme pouze ty nejznámější. Pravděpodobně nejznámější tapas se jmenuje Jamón serrano. Je to dobře solená uzená šunka, která je vysušená v horském vzduchu. Jamón serrano se většinou podává bez okázalých ozdob. Je nakrájená na malé špalíčky či velmi tenké plátky, které se vám doslova rozpustí v ústech. K tomuto typu tapas dostanete čerstvý chléb.

tapas 003

Španělské olivy patří k tapas foto Černý tulipán

Další druhy tapas
Mezi další oblíbené tapas patří Gambas a la plancha, což je velmi chutný pokrm, který se připravuje z celých neloupaných grilovaných krevet.
Tortilla a la espaňola je pro změnu velmi silná španělská omeleta, která se připravuje z brambor a cibulí. Tohle vše je spojené kořeněným vejcem. V žádném dobrém tapas baru nesmí chybět Chorizo, což je další značně oblíbená španělská uzenina, která je ochucena česnekem a paprikou. Mezi tapas nesmí chybět rovněž olivy. Velmi žádané jsou například Gordals, což jsou tučné sevillské olivy.
Některé názvy tapas jsou velmi originální a zvláštní. Ensaladilla rusa je kupříkladu tapas, který by se dal přeložit jako ruský salát. Ten se dělá z krevet, tuňáka, brambor, mrkve a hrášku. Tohle vše se dohromady smíchá s majonézou. Dalším salátem je tapas s názvem Ensalada de pimientos rojos. Tento studený salát je pořádně barevný, neboť se připravuje z pečených červených paprik a rajčat. Do červených paprik a rajčat se pak přidá šťáva z pečení, olivový olej a ocet. Mezi španělské tapas nesmíme zapomenout na sýry. Nejoblíbenějším španělským sýrem je Queso manchego, což je ovčí sýr z La Machy. Tento ovčí sýr se podává s jemným chlebem.