Španělsko

Španělská pochoutka - paella

dub 14 2013

K cestování patří také „ochutnávání" jiné kultury a kuchyně, než je ta naše. Přece se pro nic za nic neříká, že láska prochází žaludkem. Stačí jen navštívit nějakou cizí zemi a tam zajít na něco dobrého a pro danou zemi typického a dílo je dokonáno. Třeba se vám něco podobného přihodí se španělskou paellou.

Paella je vlastně taková exotičtější verze našeho rizota nebo kari. Dříve bývala jídlem pro chudé rybáře, dnes za ni klidně můžete zaplatit více než 20 euro. Ale pozor, mnoho lidí se domnívá, že je to španělské národní jídlo, taková naše svíčková, není to ale pravda. Paella pochází z Valencie, takže je to spíše regionální pokrm, než celonárodní. Obyvatelé Valencie ji dokonce považují za svůj symbol. To ale neznamená, že na ni ve většině měst a letovisek mimo Valencii nenarazíte, právě naopak. Já ji v okolí Barcelony a na pobřeží Costa Brava potkávala na každém kroku.

Paella je tedy turistické lákadlo, jehož hlavní ingrediencí je rýže. Neexistuje jen jediný daný recept, variant je poměrně dost. Takovou nejtypičtější verzí je ta s plody moře, kořením a zeleninou. Pak můžete narazit na typickou valenciánskou paellu – ta obvykle obsahuje kromě koření a zeleniny drůbeží nebo králičí maso, fazole a hlemýždě – nebo taková paella mix s různými druhy masa, zeleniny, mořských plodů a fazolí. Naopak nedílnou součástí každé paelly je šafrán.

Paella

Paella s mořskými plody - autor: Manuel M. Vincente - commons.wikimedia.org

Velkou výhodou moderní doby je, že nemusíte jet až do Španělska, pokud chcete paellu ochutnat. Ve větších městech naší země najdete španělské restaurace, které vám ji rádi připraví podle těch nejlepších a tradičních receptů. Zajímavostí je, že nikde nedostanete porci paelly pro jednoho, nejčastěji se připravuje pro dva či čtyři, kteří potom jedí ze stejné mísy. Druhou možností je si ukuchtit paellu doma, recept na ni najdete téměř všude. Co se týče přípravy, není nijak složitá a určitě si pochutnáte.

Dobrou chuť aneb buen provecho!