Itálie

Suvenýry z Říma III.

pro 11 2014

Třetí část o suvenýrech z hlavního město Itálie bude o italských sýrech a uzeninách, kterými můžete potěšit každého gurmánu do italské kuchyně. Výběr je zde opět velmi rozmanitý a pestrý.


Italské sýry
Italské sýry se používají především do zeleninových salátů nebo do těstovin. Italskou jedničkou je zřejmě sýr Parmigiona Reggiano, v Česku známý jako parmazán. Parmazán je bezesporu králem mezi italskými sýry. Má nasládlou vůni a chuť, takže parmazán rozlámaný na kousky je lahůdkou pro opravdové gurmány. Vedle sýru Parmigiona Reggiano můžete také vyzkoušet sýr Pecorino, což je italský tvrdý sýr vyráběný z ovčího mléka. Do zeleninových salátů se však dává Mozzarella. Bez pravé Mozzarelly by byl váš nákup italských sýrů ochuzen o italskou klasiku.

těstoviny 1

Velký výběr těstovin foto Černý tulipán 


Kvalitní uzeniny
K dobrému sýru se hodí i kvalitní uzenina. Z italských uzenin doporučujeme bresaolu. Bresaola jsou velmi chutné plátky z hovězího masa. Jedná se o uzeninu ze severní Lombardie, která je ideální jako předkrm k hlavními chodu nebo se dá přikusovat k vínu. Kvalitní jsou také salámy s označením prosciutta nebo salám s názvem salame cacciatore, což je italský lovečák. Pro milce do klobásek zde máme tip na italské klobásky, které mají označení salsiccie. Tuhle skvělou klobásu přidávají Italové do nudlí s pikantní rajčatovou omáčkou a bazalkou.

těstoviny

Těstoviny všech možných velikostí foto Černý tulipán


Úžasné těstoviny
Kvalitní italské těstoviny jsou neodolatelné, takže bez italských těstovin se z Říma v žádném případě nevracejte. Těstoviny si můžete koupit na trhu nebo v obchodě, všude je velké výběr těstovin všelijakých tvarů, velikostí a barev. Zakoupit si můžete mašličky, prstýnky, trubky, kolínka, mušle, vrtule, kohoutí hřebeny, spirály, lastury, hvězdičky, mašle, esíčka, fleky, trubičky a písmenka. Jak je vidno, výběr italských těstovin je nepřeberný. Vybrat si můžete také plněné těstoviny. Zde doporučujeme zejména tortellini nebo ravioli. Tortellini jsou těstoviny ve tvaru prstýnků nebo kroužků, ve kterých se skrývá buď maso nebo sýr či houby. Ravioli jsou pro změnu těstoviny ve tvaru malých čtverečků, které jsou také plněné masem, sýrem, houbami nebo zdravým špenátem. Méně známé jsou ještě plněné těstoviny Cappaletti, které jsou ve tvaru malých kloboučků.

Přečtěte si další články s podobnou tématikou