Itálie

Tiramisu - nejoblíbenější italský dezert

led 24 2014

Tradiční dezert tiramisu je jedním z mnoha důkazů o tom, jak vynikající a chutná italská kuchyně je. Pojďme zapátrat v minulosti a říct si o této dobrotě něco víc.

Tiramisu v doslovném překladu znamená „zvedni mě", v tom volném potom název můžeme trefně přeložit jako „rozvesel mě". Připravuje se z tvarohového sýra mascarpone, kakaa, vajec, šlehačky (to však záleží na tradicích přípravy), cukru a speciálních piškotů namočených v kávě. Není divu, že tiramisu je tak dobré a zároveň patří mezi nejtučnější dezerty na světě. Italové si k němu pak rádi dopřávají sklenku vína.

Tiramisu

Tiramisu vypadá opravdu lákavě. - autor: Markus Mitterauer - commons.wikimedia.org

Název tohoto dezertu má dva možné významy – první „zvedni mě" odkazuje ke kofeinu a kakau, které vás mohou znovu nastartovat, a druhý „rozvesel mě" zase poukazuje na to, že tiramisu je tak chuťově výborné, že vám prostě pozvedne náladu za každých okolností.

Jakkoli by se mohlo zdát, že tiramisu má v italském kulinářství dlouhou tradici, není tomu tak. Jeho kořeny sahají pouze do sedmdesátých let minulého století, i když o tom pořád kolují dohady. Nejpravděpodobnější je, že tiramisu vzniklo v restauraci Le Beccherie ve městě Treviso v roce 1971. Další z teorií tvrdí, že tiramisu si muži brali s sebou do války během druhé světové nebo že tento dezert vznikl už v 17. století stejně jako jemu podobné pochoutky. Kolem vzniku tiramisu vzniklo také mnoho legend a mýtů.

Dnes se tradiční tiramisu připravuje podle většinou stejného receptu, ve kterém se mohou lišit jen drobnosti. Existuje ale také mnoho různých variant, jak tiramisu obohatit o nové chutě – například ovocné tiramisu s meruňkami a broskvemi, čokoládové, tiramisu ve formě zmrzliny s řeckým jogurtem a mnohé další.

Vzhledem k tomu, jací jsou Italové mistři ve vytváření pochoutek, překvapí, že místo dezertu si po obědě obvykle dopřávají víno a ovoce. Tiramisu a jiné lahodné dezerty připravují zejména ke slavnostním příležitostem.