Holandsko (Nizozemsko)

Sýrové trhy v Goudě

úno 23 2013

Nizozemsko je sýrařská velmoc, která se může pochlubit zejména lahodnými a kvalitními tvrdými sýry. Nejznámějším holandským sýrem je pravděpodobně sýr Gouda, který získal pojmenování po historickém městě, které se nachází v provincii Zuid-Holand. V tomto sedmdesátitisícovém městě se od půlky června do konce srpna koná každý čtvrtek velký sýrový trh.

Žluté bochníky sýrů

Sýrový trh v Goudě se koná v okolí radnice a přitahuje velkou pozornost zahraničních turistů. Jak již bylo řečeno v úvodu, každý čtvrtek dopoledne se okolí před radnicí promění v žluté moře syrových hlav. Žlutá sýrová kola zaplní celý prostor před městskou radnicí, aby mohla celá show začít. Sýrová show trvá zhruba tři hodiny a je to skutečně velká atrakce. Celá show spočívá v tom, že statní nosiči ve slaměných kloboucích přenášejí pomocí nosítek bochníky sýru k historické městské váze. Samotný přenos sýrů je nejzajímavější části trhu, neboť dva nosiči houpavým krokem nesou nosítka, která jsou naplněná žlutými koly sýru, od přistavené káry až k městské váze.

gouda mala

Krásné žluté bochníky Goudy

Prodejní trh

Vedle atrakce s přenosem žlutých hlav sýrů je kolem radnice ještě velký trh, kde si můžete především koupit různé druhy sýrů. Nabídka je opravdu pestrá a zajímavá. Koupit si můžete sýry s bylinkami, kmínem nebo jiným kořením. Velmi neobvyklé jsou sýry s příměsí bazalky, které jsou celé zelené. Velmi žádaným produktem je selský sýr, který se vyrábí v rodinných farmách, kde se sýry vyrábějí ručně. Farmářské sýry se zpravidla vyrábějí z nepasterizovaného mléka, takže jejich chuť je trochu odlišná od sýrů z velkých továren. Většina zdejších stánků však prodává klasické sýry z velkých továren. Na těchto pultech je ovšem také velmi velká a rozmanitá nabídka. K dispozici jsou mladé nebo staré či velmi staré sýry. Mladé sýry jsou samozřejmě nejlevnější, neboť doba jejich zrání je zhruba deset týdnů.  U starších sýrů se doba zrání pohybuje okolo sedmi měsíců, extra staré sýry se pak skladují tři roky, než se dostanou do prodeje.

cheese gouda 3 mala

Na prodejním trhu se nejen ochutnává, ale hlavně nakupuje

Setkání odborníků

Sýrový trh v Goudě je rovněž setkání lidí, kteří svému oboru opravdu rozumí. Nizozemci, kteří plynně hovoří anglicky, německy nebo francouzsky Vám velmi rádi zodpoví na všechny všetečné otázky týkající se sýrů a jeho výrobě. Na sýrový trh totiž také přijíždějí místní farmáři, chovatelé krav a výrobci sýra. Každý z nich je velice ochotný k odpovědi, takže se o žlutých bochnících sýrů dozvíte opravdu hodně.