Francie

Tradiční oběd v Normandii vás minimálně překvapí, ne li uchvátí

úno 21 2013

Severozápad Francie bude naším dnešním cílem. Přesněji řečeno, podíváme se do Normandie a konkrétně se zaměříme na to, co si v Normandii dát dobrého. Tradiční kuchyně je při návštěvě Francie nutností, řízek si můžete dát přeci doma.

Budete li cestovat po Francii, a pokud se dostanete do její severozápadní části, vězte, že se nacházíte v části zvané Normandie. O této části Francie bylo již proneseno několik zažitých vět. Asi nejčastěji se setkáte s tvrzením, že Normandie je drsná část Francie. Ono by se to opravdu na první pohled mohlo zdát, i historie tomu napovídá. Území Normandie, které obývali v dávných dobách Vikingové je na první pohled opravdu takové drsné, místy až nehostinné.

Pro mnoho lidí je to ale jedno z nejkrásnějších míst. Dovedete si představit tu krásu, když sedíte u stolu, čekáte na dobrý oběd a při pohledu z okna vidíte pasoucí se stádo ovcí spásající zbytky krátkého travního porostu. Když jsme u toho oběda, co byste si tak představovali pod pojmem tradiční oběd v Normandii.

Tradiční oběd v Normandii

Normandie ve své tradiční kuchyni používá pár surovin, které jinde na světě jen těžko najdete. Mezi ně patří jednoznačně Normandská pálenka z jablek Calvados, pak také jablečné víno Cidre a neposlední řadě sýr Camembert. Další velmi používanou surovinou je smetana, cibule, drůbeží a králičí maso. Na krále Normandie budeme ale jednoznačně pasovat jablka. Jako jeden z největších producentů jablek anebo produktů z jablek si to právem zaslouží.

Jablka prostě vládnou Normandii, nejen že se z nich dělá klasická Normandská pálenka Calvados, z jablek se ale dělá také báječné jablečné víno Cidre. Cidre vzniká kvašením jablečné šťávy, kterou nechávají místní zrát v dubových sudech a až poté se pasterizuje a čistí. Cidre můžete ochutnat ve dvojím provedení, jedná se o brut, což je suché silnější víno s obsahem alkoholu kolem 4,5% a pak je tu doux, který je sladší a obsah alkoholu se pohybuje kolem 2%.

Zbylá, nebo nepoužitelná jablka se ale v Normandii rozhodně nevyhodí. Lidé v Normandii je totiž zařazují do své kuchyně na miliony způsobů. S jablky se v tradičních receptech setkáte opravdu velmi často a to jak na sladký, tak na slaný způsob. Pokud tedy budete v Normandii a budete si chtít dát něco tradičního, vezměte to kompletně a začněte tedy klasickou polévkou z Normandie.

Cibulová polévka z Normandie, to je jeden z tipů, čím byste měli svůj oběd začít. Jedná se o velmi dobrou polévku, v které mimo cibule najdete také strouhaný sýr, bílé víno, máslo a koření. Jedná se o tradiční chutnou polévku, ke které doporučuji bílé pečivo. Po polévce bude určitě následovat hlavní chod. Co si ale tak v Normandii dát, aby člověk zažil chutě a vůně tradiční kuchyně?

Hlavním chodem by mohl být Králík z Normandie, nebo chcete li Lapin a la Normande. Tento starý tradiční recept vám přinese ochutnávku právě těch nejlepších místních surovin. V receptu na tohoto králíka z Normandie totiž najdete nejen oblíbené králičí maso, ale hlavně do něj patří sklenka toho nejlepšího Calvadosu, pak velká sklenice vína Cidre, máslo, slanina a nesmí chybět ani oblíbené koření Normandie a tím je tymián. Na zjemnění omáčky se pak používá zakysaná smetana. V tomto receptu se poprvé objevují i tolik oblíbený jablka. Jako přílohu byste mohli vyzkoušet pečené brambory.

Po hlavním jídle je nutné si dát dezert, ten si přece nenecháte ujít. Jsme přeci v Normandii, tak co si myslíte, že bude dobrého a sladkého na závěr. Ano bude to tradiční křehký jablečný koláč. Jablka jsou prostě v Normandii znát na každém kroku a jsou snad v každém druhém jídle. V tomto případě jde o jídlo sladké a tam si jablka dokážeme představit i my. Štrúdl ale nečekejte. Těsto je trochu jiné a i když se do tohoto koláče také přidává skořice, je v něm mimo jiné také vanilka, vejce a smetana. Tento koláč je ale velmi příjemný a je to rozhodně dobré zakončení tradičního oběda v Normandii.

Pokud tedy na svých toulkách Francií doputujete i do Normandie, zastavte se v některé místní hospůdce a dejte si takto pestrý a tradiční Normandský oběd, nebudete určitě litovat. Řízek, nebo knedlo, zelo si přece můžete dát u nás. Takže dobrou chuť a příjemnou cestu Normandií.