Francie

Francouzské creperie - dejte si s námi palačinku

dub 10 2013

Creperie. Cize znějící slovo, přesto se za ním skrývá něco, co většina z nás důvěrně zná. Palačinky. Ty francouzské jsou ale obzvláště chutné a přece jen se něčím od těch našich českých liší. Pojďme se tedy na tuto francouzskou pochoutku podívat podrobněji.

Crêpe je velmi tenká palačinka, která se nejčastěji připravuje z pšeničné mouky nebo z pohankové mouky (to už se potom ale jedná o takzvané galettes, palačinky na slano). Možná vás nepřekvapí, že crêpes původně pochází z Bretaně (kde najdete creperie na každém rohu), jsou ale velmi rozšířené jak ve Francii, tak v Quebecu.

V Bretani se tradičně podávají s nápojem zvaným cider, což je něco jako náš jablečný mošt. Ve Francii si je můžete dát na spoustu různých způsobů – nejjednodušší verze je s cukrem, můžete si ji ale dát s medem, zmrzlinou a čokoládou, banánem, tvarohem a rozinkami, jablkem a skořicí, lesními plody a šlehačkou... Možností je nepřeberně a jedna je chutnější než druhá.

Crepes

Tradiční francouzské crepes - autor: Juan Fernández - commons.wikimedia.org

Další možností je dát si galletes, palačinku na slano, která se připravuje z pohanky. Má typickou tmavě hnědou barvu a je samozřejmě zdravější a výživnější než crêpes. I tady můžete vybírat, na co si jen vzpomenete – galletes s nivou, hermelínem, eidamem, šunkou a sázenými vejci, špenátem, kuřecím masem, zeleninou, salámem a mnohé další.

Pokud někdy zavítáte do Bretaně (nebo do kamkoli do Francie), návštěvu creperie si nenechte ujít. Může se jednat o typické „hladové okno" na ulici, kde dostanete teplou palačinku do ruky, o restauraci na bázi fastfoodu nebo klasickou kavárnu, kde se můžete posadit a crêpes si v klidu vychutnat i s kávou. Crêpes můžete posnídat, poobědvat nebo povečeřet, či si je dát jako dezert – na výběr je jich opravdu mnoho druhů a každý se hodí pro jinou příležitost. I v České republice se v posledních letech objevilo mnoho creperií, takže pokud chcete ochutnat klasickou francouzskou palačinku, nemusíte vlastně ani do Francie.

Zajímavostí je, že ve Francii dosud slaví Národní den crêpes, který spadá na 2. února. Servírují se během něj palačinky. K tomuto svátku se také váže pověra, že ten, kdo zvládne vyhodit crêpe na pánvi a zase ji chytit a v levé ruce držet minci, v tom stejném roce zbohatne.